Deklaration husförsäljning

Hem / Husförsäljning

Deklaration och husförsäljning är något som går hand i hand, men det är långt ifrån alla som vet hur det fungerar. Planerar du att sälja ditt hus eller har du redan sålt behöver eventuell vinstskatt tas upp i deklarationen. Här nedan förklarar vi några parametrar som kommer ha betydelse när du ska deklarera försäljning av hus.

Överlåtelse av fastighet

Vid överlåtelse av fastighet i form av hyresrätt, bostadsrätt, servitutsrätt, arrenden eller tomträtter behöver du inte betala någon skatt. Om du ger bort fastigheten som en gåva behöver du dock ändå skriva någon form av gåvobrev. Här nedan beskriver vi några parametrar som gäller vid överlåtelse av fastighet.

Deklarera fastighet som gåva

Vill du ge bort en fastighet som gåva behöver varken du eller mottagaren betala någon skatt. Gåvoskatten är sedan länge avskaffad i Sverige och det innebär även att du inte behöver ta upp det i deklarationer. Dock behöver du skriva ett gåvobrev som skickas till Lantmäteriverket, samt ansöka om så kallad lagfart på fastigheten som ges bort.

Skifteslikvid

Ska ni separera och samtidigt sälja en gemensam bostadsrätt? Då kommer ni troligtvis att stöta på ordet skifteslikvid. Det är ett ord som används för att beskriva det som överförs från en part till en annan, t.ex. om den ena partnern köper ut den andra. Hur stor överföringen kommer att vara beror bland annat på vem av er som äger den största andelen.

Avyttring

Avyttring innebär att du säljer din bostad, t.ex. din villa eller din lägenhet. Ordet används för att beskriva en innehavsminskning och kan även användas i samband med försäljning av aktier. Avyttring kan således förklaras som motsatsen till att du gör en investering.

Huvudsaklighetsprincipen

Ska du ta emot eller överlåta en fastighet som en gåva kan huvudsaklighetsprincipen i vissa fall tillämpas. Huvudsaklighetsprincipen används om fastighetens ersättning är lägre än själva taxeringsvärdet. För en fastighet som ligger i ett värdeområde måste taxeringsvärdet motsvara 75 % av uppskattat marknadsvärde. Läs mer om olika former av överlåtelse av fastighet hos Skatteverket.se.

Avdrag vid husförsäljning hos Skatteverket

I vissa fall kan du göra avdrag för husförsäljning hos Skatteverket. Hur mycket avdrag du för göra beror bland annat på om du har genomfört några renoveringar eller köpt in utrustning. Här berättar vi mer vad som gäller.

Hela utgiften

Har du byggt till, byggt nytt eller kanske ändrat planlösning i din bostad har du möjlighet att göra ett avdrag för hela utgiften på arbetet. Detta gäller även för dig som har köpt in ny utrustning som inte fanns tidigare. Det spelar ingen roll när du har gjort åtgärderna så länge du stod som ägare på bostaden under angiven tid.

Delar av utgiften

I vissa fall får du endast göra avdrag på delar av utgiften. Det kan t.ex. handla om att du har bytt ut något som redan fanns på plats eller att du har gjort en lättare renovering där planlösningen inte har ändrats.

Inget avdrag

Ibland är ett avdrag något som du får avstå helt och hållet. Du kommer till exempel inte att kunna göra avdrag om du gjort renoveringar på en bostad som redan var nybyggd i samband med köp. Du kan heller inte få avdrag för arbete och verktyg som du utfört utan fackman.